Dekora TV
Stiri
  • Media Galaxy vine in Craiova cu inovatii si preturi de senzatie

    Din 28 martie, craiovenii vor avea la dispozitie peste 2500 de mp de inovatie tehnologica la preturi fara concurenta... citeste stirea »
  • BIFE-SIM 2013: Pregatiri pentru cel mai mare targ de mobila din Romania

    BIFE-SIM va fi locul in care casa mult visata prinde contur, capata forma si devine realitate... citeste stirea »
  • A treia editie GIS, cu 350 de arhitecti si designeri, pe 27 si 28 mai 2013

    GIS - Expoconferinta Internationala de Arhitectura de Interior, Design si Iluminat are loc pe 27 si 28 mai... citeste stirea »
Parteneri
Imopedia Palace Tour Floraria Iris Mobira Prod Seminee MOL Editura MJM
Articole

Casa - scurt istoric

Casa, conform notiunii din dictionar este o constructie destinata sa adaposteasca una sau mai multe persoane. Desi aceasta interpretare nu lasa loc de prea multe alterari, modul de manifestare al conceptului este extrem de vast. Fie ca este vorba de o constructie improvizata, de un apartament la ultimul etaj al unui bloc modern, de un adevarat palat sau o vila somptuoasa, in final este tot o casa. Primitiva sau rafinata, incarcata de mobila scumpa sau golasa, o casa ramane o casa. Sunt case extrem de interesante din punct de vedere arhitectural, case kitsch si case cochete, dar cu toate schimbarile suferite de-a lungul timpului, rolul de baza al unei case a ramas acelasi : sa ofere protectie in fata vremii si a pericolelor din exterior.

Caracteristicile fizice ale unei case depind in buna masura de mediul in care aceasta este construita, climat si teren, dar si de materialele si tehnologia folosite, precum si de factori culturali precum statutul social si resursele financiare ale proprietarului. In zonele rurale, pana in epoca moderna - si din pacate situatia este intalnita si in prezent in zone sarace - animalele si oamenii imparteau de voie, de nevoie aceeasi locuinta, intotdeauna aflata la un pas de prabusire, in conditii mizere, astazi parand imposibil de suportat. Si totusi erau acceptate tacit. Dezvoltarea casei in timp este semnificativa. Fata de locuintele improvizate in care se traia astazi o casa moderna are un spatiu de depozitare, camere pentru activitati specifice, instalatii diverse. Astazi casele se construiesc deasupra solului, exceptiile fiind atat de rare incat pot fi considerate simple excentricitati ale unor proprietari cu idei ciudate sau prea multi bani. Cel mult se poate amenaja un subsol pentru a dobandi mai mult spatiu sau se poate construi sub nivelul pamantului un garaj sau un depozit. In special in zonele cu climate temperate si reci in cazul caselor traditionale sub una din incaperi exista o pivnita, folosita in special pentru depozitare dar si pentru a desparti podeaua camerei de pamant, mai ales cand fundatia nu este de cea mai buna calitate.

Principalele materiale folosite in constructii sunt lemnul, caramida, piatra sau in unele cazuri pamant, cimentul si otelul avand in principal rol de sustinere, desi in ultima perioada au inceput sa apara tot mai multe edificii ce par alcatuiri stranii si reci, fara viata, executate din otel, beton si sticla. Alegerea acestor materiale depinde de zona in care se contruieste, de resursele financiare disponibile, de gusturile viitorului proprietar si de disponibilitatea materialelor. Astazi se poate gasi cam orice material, dar la preturi care ii reflecta poate nu atat valoarea cat slaba prezenta pe piata. In functie de climat si costuri se alege sistemul de incalzire si daca este cazul se construieste si un spatiu special pentru depozitarea rezervelor de combustibil. In zonele dezvoltate si in orasele mari o casa va avea usor acces la retele de apa curent, incalzire si canalizare, curent electric, in timp ce in multe tari aceste norme minime de confort raman simple deziderate, inca inaccesibile.

Dar oricare ar fi dotarile, dimensiunile si forma, o casa ofera cel putin nevoile de baza ale unei familii. Dar casa, asa cum o cunoastem astazi, are in spate o istorie care se confunda cu cea a umanitatii si incepe odata cu aceasta.
Concurs

PREMII:
3 x 15 l vopsea lavabila alba Castel (Cesal) + amorsa ANA (Cesal)

Premiile sunt oferite de catre:

CASTIGATOR CONCURS:
Eugen Costache din Craiova
Castigatorul este asteptat la sediul NSD Amenajari din Craiova, pentru ridicarea premiului.

Parteneri media
Ananocki Web Design ESTV Kiss FM Compara toate site-urile de gazduire inainte de a cumpara! YourStock InfoConstruct Codare HTML din PSD
© Copyright Ananocki Web Design 2008. All rights reserved. Home : Despre : Articole : Video : Emisiuni : Profil : Contact