Dekora TV
Stiri
  • Media Galaxy vine in Craiova cu inovatii si preturi de senzatie

    Din 28 martie, craiovenii vor avea la dispozitie peste 2500 de mp de inovatie tehnologica la preturi fara concurenta... citeste stirea »
  • BIFE-SIM 2013: Pregatiri pentru cel mai mare targ de mobila din Romania

    BIFE-SIM va fi locul in care casa mult visata prinde contur, capata forma si devine realitate... citeste stirea »
  • A treia editie GIS, cu 350 de arhitecti si designeri, pe 27 si 28 mai 2013

    GIS - Expoconferinta Internationala de Arhitectura de Interior, Design si Iluminat are loc pe 27 si 28 mai... citeste stirea »
Parteneri
Imopedia Palace Tour Floraria Iris Mobira Prod Seminee MOL Editura MJM
Articole

Istoria Parcului Nicolae Romanescu din CraiovaParcul "Nicolae Romanescu" din Craiova este al treilea parc natural ca marime din Europa. Parcul se intinde pe o suprafata de 96 de hectare si a fost realizat incepand cu anul 1900 la initiativa primarului de atunci al Craiovei, Nicolae Romanescu. Este cel mai mare si mai cunoscut parc al orasului.

Situat in partea de sud a orasului, acolo unde se termina Calea Unirii, el mai este cunoscut si sub numele de Parcul Bibescu, deoarece este amplasat pe un teren cumparat de Primaria Craiovei, in anul 1853, de la Iancu Bibescu, fratele lui Grigore Bibescu, si pentru ca in mijlocul sau se gaseste una dintre casele familiei domnitoare, denumita Casa Bibescu.

Initiativa acestei importante lucrari urbanistice apartine cunoscutului edil si om de cultura Nicolae P. Romanescu. Acesta a hotarat, in anul 1899, amenajarea unui parc pentru odihna si recreere. In anul 1900, la Expozitia Internationala de la Paris, proiectul a fost premiat cu medalia de aur, pentru ca, un an mai tarziu, lucrarile de realizare a parcului sa inceapa sub conducerea arhitectului peisajist francez Emil Redont, ajutat de fratele sau, Jules Redont, si de Emil Pinard.

Pentru realizarea proiectului s-au utilizat solutii indraznete, cum ar fi aclimatizarea si implantarea unor specii valoroase de arbori si arbusti, realizarea unui cadru romantic, prin edificarea unor constructii de tipul Podului Suspendat, Castelului in ruina, Rotondei, ori realizarea unui pod, din beton, care imita trunchiuri de arbori. Suprafata totala a parcului este de 96 de hectare si cuprinde, pe langa plantatiile ornamentale de arbori si arbusti, o intindere de apa de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei si poteci care insumeaza peste 35 km lungime. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mica gradina zoologica si cateva restaurante.

O deosebita valoare au plantatiile forestiere si ornamentale, cu peste 250 de specii de arbori si arbusti. Dintre varietatile decorative, cele mai demne de atentia vizitatorilor sunt Pinus excelsa wal (un conifer originar din Himalaya), Cerasus serrulata, Acer saccharinum, Alnus glutinosa etc.

Conceput si realizat ca un parc romantic, imaginat si amenajat in totalitate de arhitecti, Parcul Romanescu este, in felul sau, unic in Romania. n acest parc sunt cteva obiective foarte interesante.

- Podul Suspendat- un pod foarte vechi pe care se poate circula, este situat deasupra apei, despartind doua dealuri.

- Castelul Fermecat- pe unul dintre dealuri, n apropierea podului, se afla un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic. Ruinele sale sunt foarte frumoase.

- Hipodromul Craiova- Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap si galop. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial partea din fata tribunei a fost transformata in teren pentru concursurile de sarituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfasurat nicio activitate.

Punctul central al parcului este lacul intins pe patru hectare. Tot din suprafata parcului face parte si un hipodrom, intins pe 20 de hectare.

Parcul "Nicolae Romanescu" gazduieste una dintre cele mai vechi gradini zoologice din tara, inaugurata in anul 1906.

Colectia de animale numara la inceput doar cateva specii: ursii carpatini, cerbi si pauni. In anii '60 gradina zoologica din Craiova a fost populata cu lei, maimute si struti, pentru ca, dupa '89, sa fie aduse lame, jaguari, struti africani, chiar si tigri.

Unicat in Romania, acest valoros monument de arhitectura peisajera este si una dintre cele mai interesante realizari de acest gen din Europa.
Concurs

PREMII:
3 x 15 l vopsea lavabila alba Castel (Cesal) + amorsa ANA (Cesal)

Premiile sunt oferite de catre:

CASTIGATOR CONCURS:
Eugen Costache din Craiova
Castigatorul este asteptat la sediul NSD Amenajari din Craiova, pentru ridicarea premiului.

Parteneri media
Ananocki Web Design ESTV Kiss FM Compara toate site-urile de gazduire inainte de a cumpara! YourStock InfoConstruct Codare HTML din PSD
© Copyright Ananocki Web Design 2008. All rights reserved. Home : Despre : Articole : Video : Emisiuni : Profil : Contact