Dekora TV
Stiri
  • Media Galaxy vine in Craiova cu inovatii si preturi de senzatie

    Din 28 martie, craiovenii vor avea la dispozitie peste 2500 de mp de inovatie tehnologica la preturi fara concurenta... citeste stirea »
  • BIFE-SIM 2013: Pregatiri pentru cel mai mare targ de mobila din Romania

    BIFE-SIM va fi locul in care casa mult visata prinde contur, capata forma si devine realitate... citeste stirea »
  • A treia editie GIS, cu 350 de arhitecti si designeri, pe 27 si 28 mai 2013

    GIS - Expoconferinta Internationala de Arhitectura de Interior, Design si Iluminat are loc pe 27 si 28 mai... citeste stirea »
Parteneri
Imopedia Palace Tour Floraria Iris Mobira Prod Seminee MOL Editura MJM
Articole

Reabilitarea termicaPrin programul de reabilitare termica, statul vrea sa faca economii la factura de ncalzire. Aceste economii pot fi aduse de termopane si polistiren.

Izolarea termica a unui apartament vechi, care presupune captusirea peretilor cu polistiren si montarea de tmplarie termoizolanta poate reduce consumul de energie cu pna la 50%, la circa 100 kwh/mp/an. Peste 80 % din locuintele din Romnia depasesc un consum de energie termica de 200 kwh/mp/an, potrivit analizelor realizate la fundamentarea actelor normative privind certificarea energetica, fapt care le nscrie n clasa energetica D.

Statul roman folosteste pentru izolare polistiren de 10 cm, care este un bun izolator termic. Un astfel de strat face mai mult dect un rnd n plus de caramizi. Un perete izolat are o rezistenta termica de 3,8 mpK/W, fata de un perete de caramida simplu, neizolat, care are o rezistenta de doar 1,2 mpK/W.

"Programul de reabilitare termica e binevenit. nsa problema este ca cei 10 cm de polistiren care se pun pe zid sunt insuficienti, pentru ca pna n 2012 Romnia trebuie sa reduca noxele cu 20% si pna atunci nu o sa se mai puna nca un strat de polistiren de 10 cm. La noi cladirile polueaza cel mai mult, peste 50%. Ar trebui creditate doar case pasive si n acest fel banca s-ar asigura ca produsul va avea cautare mereu, chiar daca creditorul nu mai poate plati", a declarat Marin Crutescu, directorul general al Amvic.

In Romnia, 10-15% din costul utilitatilor este dat de consumul de apa calda, circa 20% de cel de energie electrica, iar restul vine din consumul de caldura. O serie de teste, arata ca in cazul unui apartament cu perete de caramida de 38 cm, la - 20C afara, nauntru sunt 17,4C. n cazul unui apartament cu perete de caramida de 38 cm, izolat cu polistiren de 10 cm, la -20C afara, nauntru sunt 18,9C, deci transferul de caldura este mai redus.

ntr-un studiu recent realizat de compania Impact se arata ca n cazul unui apartament cu trei camere izolat termic se realizeaza o economie de circa 823 euro pe an, adica peste 41.000 de euro pe perioada de viata a locuintei. Pe durata de viata a unui apartament situat n clasa energetica A (consum de pna la 70 kwh/mp/an), valoarea totala a economiilor la factura de ntretinere reprezinta pna la 31% din valoarea apartamentului.

Termopanul reduce consumul cu 30%

Potrivit presedintelui Patronatului Producatorilor de Tmplarie Termoizolanta, Valentin Petrescu, o tmplarie buna si un geam de calitate poate reduce consumul de energie cu pna la 30%. Pierderile de caldura printr-o fereastra termopan sunt reduse la jumatate fata de o fereastra dubla, ne-etansa, cu aceleasi dimensiuni.

Rezistenta termica n cazul termopanului este de 0,71 mpK/W, fata de doar 0,4 n cazul unei fereste duble din sticla, fata de 3,8 n cazul polistirenului. nsa, n cazul ferestrelor, inginerii prefera sa se raporteze la coeficientul de transfer al caldurii, inversul rezistentei termice.

Prin utilizarea unei foi de sticla de joasa emisivitate rezulta reducerea drastica a pierderilor de caldura, coeficientul de transfer al caldurii (pierderile de caldura) se micsoreaza de la 2,7 W/mpK pna la 1,4 W/mpK. . n cazul umplerii spatiului dintre foile de sticla cu gaz mai greu, cu o conductivitate termica mai mica (argon, n general), acest coeficient va fi de 1,1 W/mpK. Totodata creste coeficientul de confort al ncaperilor si se reduce senzatia de rece din apropierea suprafetelor de sticla.

Diferenta dintre un geam termopan Low-E si unul float este ca la -10C n exterior si 20C n interior, pe fata interioara a unui geam termoizolator float vor fi 9C, n timp ce pe un geam termoizolator Low-E vor fi 17C.

Centrala comuna, cea mai buna solutie

O centrala termica comuna de calitate aduce o economie de cel putin 30% fata de cele proprii.

Ministrul secretar de stat Ioan Andreica spunea ca prin programul de reabilitare termica s-a stabilit ca pe un apartament, consumul anual pe metru patrat sa nu depaseasca 100 kwh/mp/an. Pentru a te nscrie n clasa energetica A, consumul nu trebuie sa depaseasca 70 kwh/mp/an, iar cazul clasei B este ntre 70 si 117 kwh/mp/an.
Concurs

PREMII:
3 x 15 l vopsea lavabila alba Castel (Cesal) + amorsa ANA (Cesal)

Premiile sunt oferite de catre:

CASTIGATOR CONCURS:
Eugen Costache din Craiova
Castigatorul este asteptat la sediul NSD Amenajari din Craiova, pentru ridicarea premiului.

Parteneri media
Ananocki Web Design ESTV Kiss FM Compara toate site-urile de gazduire inainte de a cumpara! YourStock InfoConstruct Codare HTML din PSD
© Copyright Ananocki Web Design 2008. All rights reserved. Home : Despre : Articole : Video : Emisiuni : Profil : Contact