34 MILIOANE de lei pentru innoire

Incepand de vineri, 19 noiembrie 2021, ora 10:00, Administratia Fondului pentru Mediu organizeaza o noua sesiune pentru Programul national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Cea de-a doua editie de anul acesta a programului se va desfasura la fel ca prima si anume etapizat. Vineri, 19 noiembrie, ora 10:00, persoanele fizice au la dispozitie 7 zile in vederea inscrierii in program prin crearea contului de utilizator in aplicatia informatica.

“Toti cei interesati sa participe in program, in oricare dintre etape, trebuie sa isi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veti putea selecta electrocasnicele dorite in fiecare dintre cele trei etape. In cazul in care aveti deja un cont de utilizator, creat in prima edițte de anul acesta a programului, nu trebuie sa va creati alt cont, ci doar sa va autentificati utilizand adresa de e-mail si parola setata de dumneavoastra. In cazul in care ati uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmand pasii descrisi in aplicatia informatica”, a declarat presedintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP.

Dupa inscrierea solicitantilor prin crearea conturilor de utilizator, demareaza etapele de selectie, in aplicatia informatica, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Calendarul de desfasurare a programului pentru aceasta sesiune este urmatorul:

Inscrierea persoanelor fizice in aplicatie, prin crearea conturilor de utilizator (19.11.2021, ora 10:00 pana pe 25.11.2021, ora 23:59);

Etapa I: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte masinile de spalat rufe/vase si frigiderele/congelatoarele (26.11.2021, ora 10:00 – 02.12.2021, ora 23:59 );

Etapa II: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile si tabletele (03.12.2021, ora 10:00 – 09.12.2021, ora 23:59);

Etapa III: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoarele (10.12.2021, ora 10:00 – 16.12.2021, ora 23:59).

Perioada de derulare a unei etape de selectie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau pana la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat in anul 2021 pentru noua etapa a Programului este de 34 milioane lei.

Echipamentele incluse in program si sumele aferente fiecarui echipament sunt:

  • 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator avand cel putin noua clasa energetica C;
  • 400 de lei pentru masini de spalat vase avand cel puyin noua clasa energetica D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
  • 400 lei pentru televizoare avand cel putin noua clasa energetica G;
  • 400 lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Pentru laptopuri si tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrala si monitor, fie un alt echipament inclus in program, cu exceptia laptopurilor si tabletelor vechi.

De asemenea, pentru masinile de spalat vase, precum si pentru uscatoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Noutatea acestei sesiuni este introducerea a doua noi clase energetice pentru televizoare, astfel ca in editia aceasta se vor putea achizitiona televizoare avand cel putin noua clasa energetica G.

O alta noutate o reprezinta introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherului. Voucherul este nominal si netransmisibil si nu poate fi utilizat decat de persoana careia i-a fost emis, in urma inscrierii in aplicatia informatica.

Listele cu beneficiarii aprobati vor fi publicate pe site-ul institutiei, www.afm.ro, la sectiunea dedicata programului.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validarii acestora de catre AFM, termen in care trebuie utilizate la un comerciant validat.