Cel mai mare parc eolian de uscat din Europa este in Romania

Situat in localitatile Fantanele si Cogealac in judetul Constanta, parcul fost inaugurat in anul 2011. Apartine grupului CEZ, care s-a angajat sa-si atinga obiectivul asumat in fata Uniunii Europene pentru anul 2020, ca toate casele romanilor sa poata utiliza preponderant energie verde.

Proiectul pentru construirea parcului eolian a fost inițiat de Continental Wind Partners LLC si apoi a fost achizitionat in august 2008 de CEZ. Prima turbine din cadrul imensului parc a fost pusa in functiune la 1 iunie 2010, iar ultima a fost conectata pe 22 noiembrie 2012 Fiecare turbina are o inaltime de 100 de metri si un diametru de 99 de metri al rotorului.

Parcul eolian pe uscat are in componenta sa 240 de turbine eoliene care impreuna au o capacitate de 600 MW.Toate turbinele sunt controlate de doua companii, Tomis Team, administratorul parcului Fantanele de 347,5 MW și Ovidiu Development, administratorul parcului Cogealac de 252,2 MW.

S-au ales aceste doua zone pentru ca o ferma sau un parc eolian are nevoie de vant puternic sau regulat. In perioda in care este vant continuu puternic si se produce electricitate, se iau masuri pentru reducerea puterii de functionare a tuturor turbinelor, pentru a nu afecta sistemul.

Parcul are o suprafata de 600 de hectare si poate produce energie cat un singur reactor al centralei din Cernavoda. Energia produsa de cele 240 de turbine eoliene ale parcului, poate sa alimenteze peste 500 mii de gospodarii, timp de un an de zile, doar daca este vant.