Multi romani au inceput de ani buni sa-si instaleze centrale de apartament pe gaz. Avantajul recunoscut de toti, nu mai consum apa calda cu pretul celei de la asociatie si consumul de gaz este mai mic plus castigul confortului in apartament.
Mentionam ca vorbim de apartamente, garsoniere fie in blocuri vechi, fie in unele noi.
La nivel european s-a inceput interzicerea montarilor de centrale individuale de apartament pentru ca necesita cos individual si duce la poluare(in functie de combustibilul folosit), pe intelesul tuturor si pe scurt.
In Uniunea Europeana sunt peste 60 de milioane de centrale de apartament, reprezentand un procent de 36-38 % din energia finala pentru incalzirea spatiului casnic, rezidential.
In Romania, in anul 2022 s-au raportat peste 3 milioane de centrale racordate la gaze pentru apartamente.
O initiatica a pornit de la Cluj care doreste sa se monteze in claririle de blocuri noi o centrala pe scara cu un singur cos si sistem integrat pentru toate apartamentele sau pompa de cladura ori sistem termoficat pentru intregul cartier residential, urmand ca acest tip de centrala de termoficare sa functioneze pe energii regenerabile si sa nu polueze deloc.
In UE se doreste sa se interzica continuarea montarii de centrale si inlocuirea celor existente si montarea de noi sisteme precum: pompe de caldura, incalzire solara, eoliana, termala – unde permite arealul sau termoficare.
Momentan, nu exista o legislatie care sa interzica aceste “dorinte”, dar anumite schimbari se deruleaza deja in unele state member UE:
– Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi cladiri la reteaua de gaze naturale si a decis ca pana in 2028 jumatate din imobile sa fie racordate la reteaua de incalzire centrala
– Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi cladiri la reteaua de gaze naturale
– Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi cladiri la reteaua de gaze naturale
– Franţa – a introdus limita de emisii de CO2 a instalatiilor de incalzire a noilor imobile, si astfel de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz si produse petroliere
– Austria – impune din 2024 interzicerea repararii vechilor centrale termice si montarea de noi centrale termice
– Germania – impune din 2024 obligatia ca 64% din energia folosita pentru noi sisteme de incalzire sa fie din energie regenerabila, de facto interzice din 2022 montarea de centrale gaz si produse petroliere
– Marea Britanie – interzice din 2025 montarea de centrale pe gaz si produse petroliere in imobilele noi
iar
– Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili in imobilele noi.
In Romania, exista o initiativa legislativa care ar prevede ca in viitor, in cladirile noi construite, sa nu se mai monteze centrale termice in fiecare apartament, ci doar una singura pentru scara de bloc sau pentru tot blocul.
In UE, REPowerEU (= planul Comisiei Europene menit sa asigure independenta Europei fata de combustibilii fosili din Rusia cu mult inainte de anul 2030) propune si ofera solutii.
Propunerile doresc sa incurajeze statele membre sa elimine treptat centralele pe combustibili fosili din cladiri, sa inaspreasca cerintele nationale pentru inlocuirea centralelor de apartament si sa limiteze dupa anul 2029 introducerea pe piata de centrale pe gaze.
(n.r. – am pledat cu multi ani in urma, pentru o astfel de initiativa pilot intr-un bloc nou si sa vedem rezultatele cu raport anual si supraveghere cu mententanta lunara, astfle incat in primii 3 ani sa se stabileasca eficienta. Din pacate, nimeni nu a dorit sa ducem la bun sfarsit acest plan, desi oameni cu experienta au adus argumente pro si avantaje clare pentru acest sistem)