Cum facem o plantatie pomicola

Pentru infiintarea noilor plantatii pomicole, este necesar sa ne planificam din timp, tipul de plantatie pe care dorim sa-l utilizam. Acesta ne ajuta in planificarea necesarului de pomi la hectar, alegerea soiurilor, alegerea echipamentelor si estimarea practica a costurilor de investitie.

Astfel se disting urmatoarele tipuri:

Clasic

Se caracterizeaza prin pomi de vigoare mare, altoiti pe portaltoi generati, coroane viguroase tip piramida sau vas. Distantele de plantare variaza intre 3,5 – 5 metri liniari x 4 – 5 metri intre randuri, desimea la ha este cuprinsa intre 150 si 350 de pomi.

Avantaje: longevitatea plantatiei.

Dezavantaje: productie mica, cost ridicat de intretinere si din cauza vigorii mari se impiedica lucrarile mecanizate.

Agropomicol

In sistemul agropomicol se utilizeaza pomi de vigoare mare ca si in livezile clasice, diferenta fiind ca, intre randurile de pomi se cultiva cereale, plante furajere sau tehnice. Productia este mica, iar principalul dezavantaj il constituie lipsa tratamentelor fitosanitare.

Intensiv

In acest tip de sistem se utilizeaza pomi de vigoare mica si mijlocie cu coroane aplatizate sau globuloase, ce pot fi conduse libere sau prin palisare. Distantele de plantare cuprinse intre 2 – 3,5 metri intre plante pe rand si 4 metri intre randuri. Desimile la hectar incep de la 634 si pana la 1.666 pomi/hectar. In sistemul intensiv se poate monta echipament de palisare format din spalieri de beton sau lemn, sistem de irigare, sistem antigrindina, sistem antiploaie, sistem antiinsecte.

Avantaje: productie mare, intrarea timpurie pe rod a plantatiei.

Dezavantaje: longevitata plantatiei scazuta.

Superintensiv

In sistemul superintensiv se utilizeaza pomi de vigoare mica, altoiti pe portaltoi specifici pomilor de vigoare mica precum: M9, M26, Gisela 5, Gisela 6, Gutui BA 29, etc.

Coroana pomilor este condusa libera sau pe sistemul de palisare. Pentru sistemul superintensiv se recomanda o serie de echipamente specifice precum spalieri de lemn sau beton, sarme pentru palisare, irigare, sistem antigrindina, sistem antiploaie, sistem antiinsecte, etc., dar si o serie de utilaje specifice lucrarilor mecanizate din acest tip de plantatii.
Avantaje: este cel mai productiv sistem deoarece permite o desime cuprinsa între 1.800 si 3.663 de pomi/hectar, permite fructificarea inca din anul al doilea.

Principalul dezavantaj il constituie longevitatea scazuta, durata de viata a acestor plantatii fiind de 15 ani, dar cu o tehnologie agricola corect aplicata, durata poate sa fie de pana la 30 de ani. Este foarte pretentios în privinta intretinerii anuale si nu este permisa omiterea lucrarilor specifice.
Pentru a obtine eficiente maxime atat calitative, cat si cantitative de la tipurile de plantatii, se recomanda control fitosanitar periodic, regim aerohidric bun, taieri de calitate, material saditor certificat si mecanizare corespunzatoare.

Sfaturi oferite de ing. Dragos Man, de la www.dmconsulting.ro.