Cum se primesc inapoi cei 50 de bani pentru fiecare sticla, doza sau PET

De la 30 noiembrie intra in vigoare SGR (Sistemul de Garantie-Returnare), sistemul garantiei de 50 de bani pentru sticle, doze si PET-uri.

Dar nu toate acestea pot fi returnate !

Cum le recunosti pe cele pentru care vei primi 50 de bani inapoi la orice magazine ?

Simplu: pe fiecare astfel de ambalaj trebuie sa existe un simbol care indica apartenenta la sistemul de garantie-returnare. Acesta va fi marcat pe ambalajul sau pe eticheta produselor pentru care poti primi cei 50 de bani de la 30 noiembrie 2023, data oficiala a intrarii in vigoare a  SGR.

Pe romaneste spus, nu poti primi 50 de bani decat pentru sticle, doze sau PET-uri marcate cu acest logo:

Toate tipurile de ambalaje goale marcate cu acest symbol SGR pot fi aduse in orice magazin din Romania incepand cu data de 30 noiembrie 2023 si in schimbul lor, primesti pe loc valoarea garantiei platite initial,, acei 50 de bani/ambalaj.

FOARTE IMPORTANT : Nu trebuie sa faci dovada unui bon fiscal si nu conteaza de unde ai cumparat produsul respective. Adica, nu trebuie returnat in magazinul de unde l-ai luat.

IN PLUS, un alt element il constiutie faptul ca sticlele, dozele si PET-urile din sistem vor avea si un cod de bare, pentru a se evita orice frauda cu deseuri.

Nu trebuie sa faci stocuri de sticle goale crezand ca vei da lovitura primind cei 50 de bani dupa data stabilita de 30 noiembrie, fiindca este imposibil, fara ca ambalajele sa aiba cele 2 elemente: simbol si cod de bare.

SGR se aplica bauturilor cu volumul intre 0,1 si 3 litri si care pot contine apa, racoritoare, bere, vin sau bsuturi spirtoase.

IMPORTANT: Sticlele sau PET-urile de ulei sau otet, spre exemplu, nu vor intra in calcul, la fel si lactatele, borsul sau sucul de rosii. Nici ambalajele de tip Tetra Pak nu vor fi vizate de acest sistem.

O alta caracterista este ca eticheta trebuie sa fie intacta, ambalajul sa fie curat si, daca e cazul, sa aiba si dopul pus.

Asadar, nu rupe eticheta, fiindca nu vei mai putea recupera banii.

Ambalajele colectate in aceste conditii vor fi apoi, reciclate.