Eoliana silentioasa, fara elice

O companie spaniola a creat un tip de turbina eoliana fara elice, care produce energie pe baza vibratiilor induse de vant. Multi dintre cei care au vazut produsul, l-au asemuit unui vibrator.

Dispozitivul, numit aerogenerator prietenos cu mediul – conform celor declarate de spanioli, rezolva doua dintre marile neajunsuri ale turbinelor traditionale, care functioneaza clasic, cu palete, pe baza unui design ce dateaza din secolul al XIX-lea: nivelul ridicat de zgomot si impactul negativ asupra vietii salbatice.

Eolienele pot fi amplasate si în interiorul orasului, dar mai ales pe marginea autostrazilor, pentru a converti fluxul de aer generat de trecerea masinilor.

Pot fi folosite si ca sursa complementara de energie regenerabila pentru alimentarea gospodariilor, alaturi de instalatiile fotovoltaice.

Compania testeaza in prezent produsul in diferite marimi, insa, in principiu, cu cat este mai mare, cu atat este mai eficace, au afirmat spaniolii.

Turbinele merg catre o inaltime de 3 metri si au o structura de cilindru curbat, fixat vertical cu o tija elastica. Acesta oscileaza in bataia vantului pentru a genera electricitate din vibratii. Pot alimenta un frigider, mai multe telefoane si cateva becuri led intr-o casa off-grid.

Neavand elice, este relativ usor de intretinut si silentioasa. Comparativ cu cele traditionale, noile eoliene nu au nevoie de ulei sau de un alt tip de lubrifiant si nu reprezinta un pericol la adresa vietii salbatice.

Turbinele fara elice pot ajuta la reducerea costurilor cu energia electrica ale gospodariilor si ale companiilor, mai spun reprezentantii Vortex Bladeless.  

Compania a primit finantari din partea Uniunii Europene si a unei companii norvegiene din domeniul energiei pentru dezvoltarea dispozitivului.

“Tehnologia noastra are caracteristici diferite, care pot ajuta sa umple golurile de productie pe care fermele eoliene traditionale le-ar putea lasa”, spune David Yáñez, inventatorul turbinei Vortex Bladeless.

Se completeaza cu panourile solare, care produc electricitate in timpul zilei, in timp ce viteza vantului tinde sa fie mai mare noaptea.”

“Dar principalul beneficiu al tehnologiei consta in reducerea impactului sau asupra mediului, impactului vizual si al costului de operare si intretinere a turbinei.”completeaza Yáñez pentru The Guardian.

La nivel mondial, Vortex nu este singurul start-up care spera sa reinventeze energia eoliana. Alpha 311, creat de o firma din Marea Britanie, face o mica turbina eoliana verticala din plastic reciclat si este destinata sa alimenteze cu energie semafoarele, tocmai din convertirea vibratiei pe care o produc masinile la trecerea pe langa acesta. Una dintre aceste turbine va fi instalata pe Arena O2 din Londra.

In Germania, start-up-ul SkySails, spera sa genereze energie eoliana din cer, cu ajutorul unor zmee, complet automatizate, care se ridica singure pana la altitudini de 400 de metri. In timpul ascensiunii, zmeul trage o franghie legata de un scripete care invarte o turbina de la sol. Genereaza astfel energie electrica pe masura ce se ridica si foloseste doar o fractiune din energia electrica generata pentru a se intoarce inapoi spre sol.

surse: www.vortexbladeless.com, The Guardian