Idei si solutii pentru biroul copiilor


Primii pasi sunt un real succes pentru micutii nostri. Ei isi dezvolta rapid abilitatile de a merge, a cerceta, a cunoaste, a-si insusi si a creste.

De la masa din plastic plina de idei creative, care sa-l tina ocupat pe micut pana la birourile sau ansamblul de studiu in camera de tineret, living, dormitor, open space, balcon, terasa nu este decat chestiune de timp. Dar, cum gasim solutia ideala, cum impartim spatiul, cum delimitam studiul de joaca, de relaxare… cum ? Intrebarea isi gaseste raspuns de fiecare data in nevoile copiilor nostri, dar mai ales in mintea parintilor, bunicilor sau cei care gandesc strategia de confort, mobilier si ambient. Cu varsta apar si conturarile de personalitate si atunci decizia apartine scolarului, elevului, studentului.

Fie ca ai un copil sau mai multi, ei trebuie sa scrie, sa citeasca, sa deseneze si sa aiba activitati la masa de studiu si nu in pat, pe covor, intins pe fotoliu, canapea ori pe te miri unde si cum.

Asemenea ideii de scoala, cu statul in banca, cu respectarea unui interval de studiu, asa si acasa trebuie impartit timpul si spatiul ambiental. Ideea, in general este simpla: ce ii trebuie copilului, unde amplasam, ce functionalitate ii oferim si cum eficientizam spatiul din camera.

La un birou intr-un apartament clasic cu 2 sau 3 camere pare a fi mai usor. Amplasam in dormitor sau living, functie de cum se alege zona de relaxare si refugiu, stabilim cat spatiu trebuie utilizat si fie singuri, fie achizitionam gata realizat, fie comandam modelul, materialul, designul. Nu trebuie sa uitam si de scaunul de birou si de accesoriile aferente: dulap depozitare, corpuri si etajere suspendate, biblioteca deschisa si altele.

Din pal, lemn, mdf sau fier, inox cu lemn, sticla si metal ori alte combinatii in culori neutre, pastel ori stridente, gasim solutii mereu.

Cand spatiul permite alegerea unui birou elaborat poate si cu pat si zona de studiu atunci este raiul pe pamant pentru copil, familie, dar si o libertate de joaca a designerului. Poate o usoara schimonosire la montare a tipului care are misiunea de a pune in practica ideile asamblate in cutii si gandite strategic de decoratori.

Cand alegem singuri pentru un copil, chiar pare simplu: alb sau inchis la culoare, in nuanta mobilei din jur sau in functie de buget, gandim strict necesarul optim. Sa nu uitam ca spatiul si bugetul sunt cele mai importante.

Dar cand ai 2, 3 sau mai multi copii, cum procedam ?

Exista solutii pentru orice. Aceste idei se pot pune in practica chiar de catre parinti, alergand prin magazinele de bricolaj sau cautand solutii online ori apeland la specialist. Uneori se poate apela la un proiect 3 d sau un render pentru a vedea cum ar arata inainte de montare. Astfel intre discutia dintre client si designer, arhitect, decorator, producator de mobila pe cont propriu sau meserias intervine colaborarea si modificarea, adaugarea oricarei idei pana la faza finala. Odata stabilit, se trece la comanda si montajul mobilierului la locul indicat.

Solutia pentru gemeni, tripleti este si grea si usoara. Totul depinde de cat spatiu este pentru inceput, ce firi sunt copii si cum impartim si adecvam totul.

Birourile difera atat ca design, cat si culoare, scaunele la fel, politele, etajerele, modulele de depozitare, mini sau maxi biblioteci. Trebuie sa tinem cont ca si  plantele si florile din camera au un rol important, aducand aportul de oxigen necear, dar si modelam copilul sa aiba responsabilitati.

Pe langa toate aceste corpuri de mobilier, sunt relevante si iluminatul natural, asezand cat de mult se poate cu fata catre fereastra sau sa aiba lumina din dreapta sau stanga functie de mana cu care scrie copilul si iluminatul artificial, fie cel din mijlocul camerei, fie cel asigurat de lampa de birou.

Sa nu uitam ca este foarte important ca linistea sa fie asigurata pe  perioada studiului, fara televizor deschis, fara telefon mobil sau alte gadgeturi care distrag atentia. Muzica pe fundal ar spune unii este un element de concentrare mai bun decat linistea. Credeam ca fiecare este liber sa decida metoda eficienta pentru a studia, insa linistea e cea care aduce beneficii.

Poate cititul se demodeaza, pe gadgeturile secolului XXI, poate studiul individual nu este pe plac, poate statul in casa nu se justifica pe vreme frumoasa, poate-poate, dar nicicum nu se poate ajunge la evolutie, cultura generala, oameni impliniti ca profesie decat prin studiu zilnic, supravegheat in anume fel si munca.

Nu exista munca fara efort si nici efort fara satisfactii.

Munca unui om se poate plati, caracterul, cultura lui, nici gand. spunea Mihai Eminescu, iar Aristotel vorbea despre Placerea muncii aduce perfecțiunea acesteia.