20 decembrie 2023: Maraton cultural al expozitiei Brâncuși la data aniversarii eliberarii Timisoarei de comunism
Pe data de 20 decembrie 2023, Muzeul National de Arta din Timisoara isi va deschide portile pentru un maraton cultural si acces cu program prelungit in cadrul expozitiei “Brâncuși: surse romanesti si perspective universale”. Organizata de Muzeul National de Arta din Timisoara, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania, finantata de Consiliul Judetean Timis si sustinuta de o serie de sponsori importanti, expozitia gazduita de MNArT aduce in atentia publicului diferite etape ale parcursului artistic al lui Constantin Brâncuși.
Evenimentul coincide cu aniversarea zilei de 20 decembrie 1989, data la care Timisoara s-a scuturat definitiv de trecutul ei comunist. Va fi o buna ocazie de a reaminti oamenilor ca marea traditie libertara a anului 1989 isi are radacinile in orasul de pe Bega, acelasi oras care, in anul 2023, si-a reconfirmat vocatia europeana si aspiratiile pluraliste prin titlul de Capitala Europeana a Culturii.
Asa cum a declarat si Alin Nica, Presedintele Consiliului Judetean Timis,
“Maratonul cultural de la Muzeul Național de Arta este dedicat celebrarii datei la care Timisoara a devenit primul oras liber de comunism din Romania. Programul cultural derulat de Consiliul Judetean pentru Timisoara, Capitala Europeana a Culturii, onoreaza Revolutia din 1989 si spiritul liber al timisorenilor, iar opera marelui Brâncuși ne ajuta, acum, 34 de ani mai tarziu, sa ne eliberam de lucrurile complicate si tulburi care nu ne aparțin ca si comunitate”.
De la deschiderea ei, pe 30 septembrie 2023, si pana acum, expozitia Brâncuși a inregistrat un mare succes, cu peste 85.000 de bilete rezervate, fiind mentionata sau recenzata de numeroase mass-media occidentale, de la Le Monde si Le Figaro, la The New York Times sau Frankfurter Allgemeine Zeitung dar si cunoscute trusturi media nationale si locale.
Programul prelungit pe care il propune Muzeul National de Arta din Timisoara pe data de 20 decembrie are legatura cu ideea de deschidere pe care au demonstrat-o timisorenii atat in 1989, cat si acum, in acest an. Este si o forma de pretuire a unui public care a demonstrat ca-si doreste sa frecventeze marea arta si sa-si redescopere si pretuiasca radacinile romanesti in creaaii cu valoare universala.
Credit Foto: Catalin Georgescu
Maratonul cultural Brâncuși va incepe, asadar, pe 20 decembrie de la ora 10:00, continuandu-se pana pe 21 decembrie ora 08.00, după urmatoarea structura:
10:00 AM – 20:00 PM (20 dec.): Program normal de vizitare, acces cu bilete care pot fi rezervate online din timp bilete.brancusi-2023.info, dar si cu bilete care se pot achiziționa direct de la casieria Muzeului National de Arta Timisoara in ziua respectiva;
20:00 PM – 08:00 AM (20 dec. – 21 dec.): Acces gratuit pe baza unor bilete gratuite achizitionate de pe site-ul expozitiei, bilete.brancusi-2023.info, incepand cu vineri, 15 decembrie.
*Organizatorii mentioneaza ca vor fi disponibile doar 1.560 de bilete gratuite, precum si faptul ca o persoana nu poate achizitiona mai mult de 2 bilete.
Este pentru prima data in Romania cand publicul larg poate admira in cadrul aceleiasi expozitii lucrari cu o valoare inestimabila din patrimoniul universal al artistului, precum: Sarutul, Maiastra, Pasarea in vazduh, Muzele (Dra Pogany si Muza adormita), Somnul, Pestele, Capul de copil, etc. Sculpturile sunt expuse alaturi de o selectie atent ghidata de fotografii si fragmente filmate de Constantin Brâncuși.
Expoziția „Brâncuși: Surse romanesti si perspective universale” este organizata de catre Muzeul National de Arta Timisoara, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania, fiind finantata de Consiliul Judetean Timis. Un eveniment posibil si datorita sponsorului principal, Banca Transilvania, sponsorilor strategici Lidl Romania, Vodafone Romania si NEPI Rockcastle, dar si prin contributiile venite din partea Tazz Romania, HELLA Romania, parte din grupul global FORVIA, Linde, Catena, Atos, Eviden, Nokia si Cramele Recas.