O noua eticheta energetica a UE a aparut incepand 1 martie 2021 pe piata europeana si care are un scop clar – reducerea facturilor la energie si amprenta de carbon.
Eticheta este o varianta imbunatatita a celei deja existente si recunoscuta pe scara larga, in toate magazinele si la toate punctele online de vanzare cu amanuntul.
Noile etichete se vor aplica initial unui număr de patru categorii de produse: frigidere si congelatoare, masini de spalat vase, masini de spalat rufe si televizoare (precum și alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri si lampi cu surse de lumina fixe la 1 septembrie, iar in anii urmatori se vor adauga si alte produse.
Pentru ca tot mai multe produse obtin clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scarii actuale, cea mai mare schimbare este revenirea la o scara mai simplă A-G. Aceasta este mai stricta si este conceputa astfel incat foarte putine produse sa poata obtine initial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor.
Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piata vor fi acum etichetate in mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete va fi inclusa o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legatura cu o baza de date paneuropeana, permitandu-le consumatorilor sa gaseasca mai multe detalii despre produs.
In acelasi timp, odata cu aceste noi etichete intra in vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologica”cu referire la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producatorii sa asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai multi ani dupa ce produsele ies de pe piata.
„Eticheta energetica initiala s-a dovedit a avea mare succes, intrucat datorita ei o gospodarie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societatile au fost motivate sa investeasca in cercetare si dezvoltare. Pana la finele lunii februarie, peste 90 % dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++. Noul sistem va fi mai clar pentru consumatori si prin intermediul sau intreprinderile vor putea continua sa inoveze si sa vina cu produse si mai eficiente. Se reduc in acest mod si emisiile noastre de gaze cu efect de sera.” a declarat Kadri Simson – comisarul European pentru energie.
S-a schimbat si aspectul noii etichete, care contine icoane mai clare si mai moderne. La fel ca si etichetele anterioare, etichetele reclasificate indica mai mult decat clasa de eficienta energetica.
In cazul unei masini de spalat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numarului de litri de apa pe ciclu de spalare, a duratei ciclului de spalare si a consumului de energie, astfel cum sunt masurate de un program standardizat.
O alta schimbare semnificativa este introducerea unui cod QR in partea din dreapta sus a noilor etichete. Scanand codul QR, consumatorii pot gasi informatii suplimentare despre modelul de produs, cum ar fi date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, in functie de aparat.

Toate aparatele de pe piața UE trebuie inregistrate in noua baza de date paneuropeana – baza de date europeana a produselor pentru etichetare energetică (EPREL). Se va facilita si mai mult compararea unor produse similare in viitor.
Noile norme aduc si regulamente noi corespunzatoare proiectarii ecologic. Este vorba despre cerintele minime de eficienta actualizate si consolidarea drepturilor consumatorilor de a repara produsele, sprijinind economia circulara.
Producatorii sau importatorii vor fi de acum obligati sa puna o serie de piese de schimb esentiale (motoare și perii de motor, pompe, amortizoare si suspensii, tamburi de spalare, etc.) la dispozitia reparatorilor profesionisti timp de cel puțin 7-10 ani dupa ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piata UE. Pentru utilizatorii finali (consumatorii care nu sunt reparatori profesionisti, insa carora le place sa faca singuri reparatii), producatorii trebuie sa asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai multi ani dupa ce un produs a fost scos de pe piata – produse precum usi, balamale sau garnituri, adecvate pentru bricolaj. Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie sa fie de 15 zile lucratoare de la plasarea comenzii.
Eticheta energetica a UE este un element recunoscut la scara larga care se aplica pe produsele de uz casnic (becuri, televizoare sau masini de spalat) si care, de peste 25 de ani, ii ajuta pe consumatori sa faca alegeri in cunostinta de cauza.
In cadrul unui sondaj realizat la nivelul UE, in 2019, 93 % dintre consumatori au confirmat ca au recunoscut eticheta, iar 79 % dintre consumatori au spus ca aceasta le-a influentat alegerea produsului cumparat.
Noua eticheta va aduce consumatorilor economii de mii de miliarde de euro anual, generand totodata multe alte beneficii pentru mediu si pentru producatori si distribuitori.

Noile categorii pentru eticheta reclasificata au fost convenite in urma unui proces de consultare riguros si complet transparent, cu implicarea stransa a partilor interesate si a statelor membre in toate etapele, a unui control din partea Consiliului si a Parlamentului Europeana si dupa ce producatorii au fost implicati intr-un grad suficient si li s-a acordat destul timp. Astfel cum prevede regulamentul-cadru, si alte grupe de produse vor fi „reclasificate” in anii ce urmeaza : uscătoarele de rufe cu tambur, aparatele pentru incalzire locala, aparatele de aer conditionat, aparatele de gatit, unitatile de ventilatie, dulapurile frigorifice profesionale, instalatiile de incalzire a incintelor si a apei si cazanele cu combustibil solid.
Trecerea la etichetele reclasificate coincide cu intrarea in vigoare a 2 regulamente orizontale „omnibus” recent adoptate pentru a corecta sau a clarifica o serie de aspecte identificate in regulamentele respective privind etichetarea energetica si proiectarea ecologica, astfel cum au fost initial adoptate in 2019.
Sursa informatie: www.ec.europa.eu