Participarea Romaniei la cea de-a 60-a Expozitie Internationala de Arta – La Biennale di Venezia

Anul acesta Romania va fi prezenta la Biennale Arte 2024, in perioada 20 aprilie – 24 noiembrie, cu proiectul castigator Ce este munca de Serban Savu. Expozitia se va desfasura la Pavilionul National din Giardini della Biennale si la Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Proiectul artistului Serban Savu Ce este munca, curatoriat de Ciprian Muresan, este o reflectie ampla a iconografiei complexe a muncii si timpului liber, inspirata de realismul istoric, de ideologia sa si de arta de propaganda din Blocul de Est. Mai degraba decat sa conteste sau sa demonteze aceste discursuri, Savu reasază temele spiritului revolutionar si coeziunii muncitorilor, vizand sa surprinda si sa infatiseze momentele de pauza si inactivitate ca reflectii ale unor schimbari si crize societale mai ample.

Raspunzand temei generale a celei de-a 60-a Expozitii Internationale de Arta – La Biennale di Venezia „Straini pretutindeni”, senzațta dezorientarii intr-un purgatoriu politic si economic, intalnita adesea in multe dintre picturile lui Serban Savu este o reflectie a dislocarii si a dorului de casa asociate cu munca in strainatate – ruptura dintre munca si simtul apartenentei.

In cadrul Pavilionului Romaniei, picturile lui Savu, dispuse intr-un poliptic amplu, sunt interpretate de protagonisti dezorientati și figuranțt stangaci, suspendati intre munca si recreere. Ansamblul este completat de o banca-instalatie ce inglobeaza postamentele a patru machete arhitecturale decorate cu mozaicuri.Indepartandu-se de contextele religioase si reprezentarile muncii din arta socialista cu care este asociat mediul mozaicului, ele vorbesc despre naufragiu, ambiguitate, inactivitate si perplexitate. Picturile si mozaicurile construiesc un spasiu care ridica intrebari legate de munca si chestioneaza definitiile sale negative: ce nu este munca, ce nu arata a munca si ce nu inseamna munca.

Invitat sa raspunda proiectului lui Serban Savu, studioul de design grafic din Bruxelles Atelier Brenda(SophieKeij si Nana Esi) propune o interventie site-specific pe fatada si in holul Pavilionului Romaniei. Mesajul lor grafic este un studiu al propagandei nonideologice, functionand ca o reclama pentru un nou tip de fabrica sociala.

Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va fi transformata intr-un atelier de mozaic, devenind un spatiu de productie ce duce mai departe traditia manufacturiera locala a micilor ateliere venetiene. Ea va gazdui, de asemenea, un program de dezbateri publice pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului pana la teoriile muncii din antropologia, economia si filosofia contemporana, ecologia si societatea postmunca, coordonate de Ovidiu Tichindeleanu, critic cultural stabilit in Chisinau.

Comisar: Ioana Ciocan

Artist: Serban Savu

Artisti invitati:Atelier Brenda (Nana Esi si SophieKeij)

Curator: Ciprian Muresan

Editor: Mihnea Mircan

Manager de proiect: Cristian Alexandru Damian

PR: Sutton Agency; Daescu Bortun Olteanu Agency (DBO)

Fotograf: Marius Popuț

Arhitect: Gabriel Chis

Proiect inițiat de: IDEA Foundation

Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman

Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei; Muzeul de Arta Moderna din Varsovia; S.M.A.K., Ghent; Kunsthalle Bega, Timisoara; Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau; Universitatea Nationala de Arte „George Enescu”, Iasi; Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau; Ghenie Studios; Centrul Cultural Clujean; Galeria Plan B; Galeria Nicodim; Galeria Dawid Radziszewski; Electroglobal, Cluj; UniCredit Bank, Bucuresti; BLUE LINE ENERGY.

Artist

Serban Savu este un artist care traieste si lucreaza in Cluj-Napoca. Interesat de multiplele sensuri ale realitatii vizibile, el picteaza imaginea lumii din jurul sau, vazuta prin filtrul istoriei artei. Caracterizate de empatie si observatie atenta, prin mijloacele sintezei si recompunerii picturile sale invita la o reevaluare a prezentului intr-un context istoric mai larg.Lucrarile lui Serban Savu au fost expuse la Centre Pompidou, Paris; Fondazione Nicola DelRoscio, Roma; Galeria Rudolfinum, Praga; Museo Pietro Canonica a Villa Borghese, Roma; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti;  Le Lait Centre D’art Contemporain, Albi; PLATEAU, Samsung Museum of Art, Seul;  Arken Museum of Modern Art, Ishoj; Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta.

Artisti invitati

Atelier Brenda este un alter ego comun pentru doua artiste grafice – Nana Esi si Sophie Keij, a caror abordare creativa a designului grafic porneste de la interactiunea continua intre cognitiv si subconstient, fiind caracterizata de o combinatie intre nostalgie, traditie si interpretare metodica. Temele generale si practicile recurente sunt experienta, cercetarea, designul spatial, visele, spiritualitatea si tipografia eterica, ludica.

Curator

Ciprian Muresan este un artist care traieste si lucreaza in Cluj-Napoca. Muresan a expus in Pavilionul Romaniei la cea de-a 53-a editie a Bienalei de la Venetia si a participat la cea de-a 17-a editie a Bienalei de la Sydney si la cea de-a 57-a editie a Bienalei de la Venetia. Lucrarile sale au fost expuse, de asemenea, la Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Muzeul de Arta Moderna, San Francisco; New Museum, New York; S.M.A.K., Gent. Interesul sau de lunga durata pentru practica curatoriala s-a reflectat in expozitii precum Volum prin straturi, Cazarma U, Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii; Domino Dancing, Galeria Plan B, Cluj; E obligatoriu sa avem un titlu, Salonul de proiecte, Bucuresti, printre altele.