Plantarea pomilor fructiferi

Incepand cu sfarsitul lunii octombrie, se planteaza pomii fructiferi, in gradini, curti, livezi sau in spatiul amenajat pentru acestia.

Insa, cum procedam in a realiza acest lucru, vorbind despre pregatire, plantare si intretinere.In acest sens am apelat la un specialist in domeniu ing. Dragos Man, care ne ofera toate detaliile corecte si benefice pentru plantarea pomilor.

Teren si pregatire

Pentru pregatirea terenului in vederea plantarii unei cantitati mici de ordinul catorva pomi, se recomanda saparea gropilor la dimensiunile de 60x60x40 cm. Se recomanda si administrarea ingrasamintelor (a se evita administrarea Azotului N) doar inainte de plantare – toamna, lunile octombrie, noiembrie si decembrie pana la venirea inghetului, dar si lunile martie si aprilie in primavara. Pentru cei care vor sa-si infiinteze livezi chiar si pe suprafete mici se recomanda pregatirea terenului din timp, cu desfundare sau aratura adanca, maruntire, tasare, pichetare si toate lucrarile specifice pana la momentul plantarii.

Plantarea pomilor fructiferi

Se realizeaza incepand cu sfarsitul lunii octombrie atunci cand puietii sunt recoltati din pepiniere pana la inghetarea solului si in primavara de la sfarsitul lunii februarie pana in luna aprilie. Dupa achizitionarea pomilor fructiferi, daca acestia v-au fost livrati prin curier se recomanda rehidratarea pomilor introducand radacina intr-un recipient cu apa aprox. 1-2 ore. Radacinile puietilor au nevoie de fasonare, unde se tine cont a nu se taia cele de ordin secundar, subtiri, deoarece au un rol important in procesul de inradacinare. Inainte de plantare, puietii se mocirlesc si se planteaza cu punctul de altoire la suprafata, nu acoperit cu sol. Dupa plantarea puietilor se uda pe randul linear in vederea ridicarii ratei de prindere. Se recomanda taierea acestora la dimensiuni incepand de la 60 cm pentru formarea coroanei.

Achizitionarea materialului saditor

Se recomanda achizitionarea materialului saditor de calitate, categorie biologica ITCSMS Certificat (albastru) sau C.A.C. (galben), astfel se evita ulterioarele repercursiuni negative privind amestecul de soiuri, calitate slaba si ineficienta. Materialul saditor trebuie sa provina din pepiniere autorizate si recunoscute publicului larg.

In perioada urmatoare, revenim cu detalii privind dimensiunile optime de plantare din cele trei sisteme: clasic, intensiv si superintensiv.

Multumim ing. Dragos Man si apreciem colaborarea pentru informarea corecta in segmentul plantarii si intretinerii pomilor fructiferi.

Pentru detalii:
Ing. Dragos Man
contact@dmconsulting.ro
www.dmconsulting.ro