Varuirea copacilor/pomilor fructiferi in gradina

In fiecare primavara vedem in toate curtile si peste tot, in parcuri, gradini cum lumea varuieste copacii ornamentali si pomii fructiferi.

Dar de ce?

Cand este cea mai buna perioada ?

Cu ce varuim ?

Au rol estetic ar spune cei mai multi, ca inainte de Sfanta Sarbatoare Pascala toti bunicii, parintii si cei care ingrijesc gradinile, spatiile verzi dau cu var pe copaci. Altii, ca asa este traditia odata cu venirea primaverii.

Dar acest procedeu are si rol de protective impotriva daunatorilor si insectelor care intra cu usurinta in crapaturile scoartei, iar prin varuire se acopera aceste crapaturi si ofera un grad de siguranta al pomului.

Este o metoda traditionala, folosind var stins cu apa si nu produse chimice si solutii din comert. Unii folosesc in acest var arome din diferite ceaiuri din plante, care intaresc tesutul pomului protejandu-l astfel de infectii fungice.

Se curata bine pomul pe scoarta inainte de muschi sau alte putregaiuri ori diversi paraziti si dupa ce a fost taiat si pregatit pentru noul an, se trece la operatia de varuire cu pensula, bidineaua, pompa, pulverizator, etc.

Primavara cand se varuiesc, se spune ca varul are rolul de a mentine temperatura oarecum constanta la nivelul scoartei, incat intarzie dezvoltarea si intrarea in vegetatie pregatind pomul pentru bruma tarzie care poate fi dezastruoasa in unele regiuni.

Unii il varuiesc o parte de o schioapa, altii merg pana sus catre inceputul ramificatiei, nedapasind mai mult de 1,2 – 1,5 m, iar alte persoane cat mai sus.

Pe timpul verii, aceasta operatie ii proteajeaza de insolatie si se poate imbunatati cu inca un strat subtire. Pentru ca albul varului reflecta razele solare si impiedica astfel dilatarea si formarea crapaturilor in scoarta.

DE RETINUT: nu se varuiesc pomii abia plantati, ei avand nevoie de soare si aer pentru a creste si a se dezvolta mai repede.

Inca un aspect important in alegerea solutiilor pentru varuit. Asa cum spune denumirea varuit, cu var nu cu vopsea lavabila de interior sau exterior care impiedica porii sa ia aer si incetinesc ritmul de dezvoltare al copacului.

Nu se recomanda deloc lavabila in livezi sau pe pomii fructiferi, si pentru ca aceste vopsele contin diferite solutii, adaosuri de substante care devin  toxice pentru scoarta si pom.

Dar cum preparam varul ?

Il folosim stins cu apa sau cu apa de ploaie – cei de la tara stiu despre ce vorbim.

De asemenea, se poate folosi si putin aracet in proportie de 50 g la 10 litri pentru a avea solutia de varuit apoi o aderenta mai buna pe scoarta.

Inainte de varuire este bine sa vedem scoarta copacului, sa nu aiba crapaturi mari, sa nu aiba deja daunatori si oua ale acestora, caz in care se curate cu o perie sau cu matura si se trateaza cu o solutie de sulfat de cupru – daca este cazul – in proportie de 250 -300 g la 10 l solutie si se pulverizeaza sau aplica cu o pensula in crapaturi pentru dezinsectie fungica si rezistenta.

Aplicarea varului se face intr-o zi sau pe o vreme cu soare sau fara vant pentru a se usca repede si a nu ne intra in ochi. Putem purta ochelari de protectie !Daca totusi o patim, trebuie sa clatim ochii cu multa apa rece.

Operatia se realizeaza duap cum mentionam cu o pensula, bidinea, burete cu miscari de sus in jos si cat crede fiecare de cuviinta sa fie estetic foarte frumos. Daca pulverizam trebuie sa fim atenti la distanta si la imprastiere.

Va dorim spor la varuit si speram sa fi lamurit acest aspect vechi, dar mereu prezent, eficace si frumos !